Arrhov Frick Arkitektkontor

Viggsö

- Viggsö - Sweden

A landscape of stone cliffs, wind bent pine trees, heather, and a forest floor of lichen and wild berries – this sparse yet rich site, coupled with a minimal budget, establishes the principles for this private residence.

The house is located on the island of Viggsö in the Stockholm archipelago, and functions as a summer house for a family of five. Both plan and section is ordered in three equal parts – Firstly, the entrance volume at the rear of the house containing the bathroom, bedroom, and kitchen; above, a loft for children and guests. Secondly, an airy, double height living room providing unobstructed views in three directions. Lastly, an open terrace facing the water, covered by a semi-transparent roof, concludes the house. Together, all three parts equate to a total area of approximately 80 square meters.

The design process largely focused on the development of a simple and economic structure in wood. The materiality of the house had to be efficiently transported and assembled on the island, yet able to withstand relatively large spans. The foundation, a series of posts, minimizes the buildings touch on the ground condition, while elevating it to sit amongst the trees and vegetation. Simple planks connect the residence with the surrounding cliffs, following the aim to create an unassuming space within the landscape.

Project Name:
Viggsö

Architect:
Arrhov Frick Arkitektkontor 
Johan Arrhov, Henrik Frick

Area:
40 sqm + 20 sqm loft + 20 sqm terrace

Built:
2015-2016

Client:
Private

Photographer:
Mikael Olsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *