Robert Konieczny - KWK Promes

KONIECZNY’S ARK – symbiosis with the nature

- -

The highest value of the plot is a wonderful view stretching out. The idea was for the house to become its framework that crops it. The most appropriate building turned out to be a fully open on mountain landscape one-storey building, which gives the same view to all of the interiors.

Because of the plot being located in an absolute wilderness a problem of security came out. The solution turned out to be “twisting” the building so as only its one corner touches the ground and the rest is hang over the edge of the hill. With this solution, part of the ground floor where the bedrooms were located was pulled up to the level of the first floor.

Location of the house on a steep slope, was followed by high risk of landslip, more and more frequent in polish mountains. As to limit the movement of the subsoil the house was treated as a bridge, under which rain water flows naturally.

Realities of mountain landscape as well as the local law constrained a gable roof. House took the form of a typical barn standing on three thin walls.

To give rigidity to the building the walls were tensed by the planes of the ”inverted” roof, slightly lifted over gound. Their incline increased the feeling of security. And so, we basically created a house with two roofs that protect it from water, it began to resamble an arc floating over the fields.

Garden

I was thinking, how to design a garden around the house. After some time I realized, that our building site is a part of the whole mountain, therefore the best garden design would be lack of it, so on the best fence would be a temporary herding fence, the best path – few rocks. Therefore, with that approach I finally got the best garden – pure, sorrounding nature. That is why, I also didn’t wanted to put a lightning on the site, that would destroy its own natural appearance – so that idea came up – to lighten up the concrete body of the Ark – a body becames a reflector and whole house – a lamp.

Construction as a facade

The building was supposed to be cheap and easy to construct. That is why I deciced on insulating it from the inside, the concrete structure became an finnished elevation. This is how I got rid of complicated details and finish, they were replaced by poured concrete from a local producer. Sprayed closed-cell-structure foam turned out to be the optimal insulation. It is also a vapour barrier.

House on the pasture

Animals, living on the pasture around our house, started to treat the Ark, aspecially the space below the concrete body as their home – they can find a shelter there during rain and strong wind or they can simply rub themselves up the egdes of Ark. I would never thought, that when tat the beginning, the name, Konieczny’s Ark came from the form of the building, life will add the second meaning to it.

Project name:
Konieczny’s Ark

Architect:
KWK Promes, architect Robert Konieczny

Authorial collaboration:
architect Łukasz Marciniak

Collaboration:
architects Marcin Harnasz, Aneta Świeżak

Structural engineering:
Kornel Szyndler

Investor:
Robert Konieczny

Site area:
1694.0 m2

Gross covered area:
78.0 m2

Usable floor area:
138.0 m2

Volume:
624.0 m3

Project:
2011

Realization:
May 2011 – Nov 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *