Fala atelier

Graça apartment

- Lisbon - Portugal

The apartment lies in an unremarkable building in Lisbon. Its obsolete fragmented typology presented a series of small rooms, some devoid of natural light, and an impractical exterior bathroom. The intervention aimed to erase these faults and to clarify the use of the available surface: a gently curved wall was extended from façade to façade, defining the limit between a vast common space and the different private rooms.
The long main space serves as living but also as dining and kitchen area; it is a living gallery rather than a living room. Its curved wall is punctuated by hand-painted doors in different shades of blue, hanging detached from the floor like a set of monochrome paintings. There is a carefully calibrated clash between the lightness of the curve and the rigidity of its elevation.

The materials and orientations of the floors underline the functional distinction through the apartment. A small roof area was reclaimed behind the back façade: the new courtyard-like space provides an exterior addition to the living room, natural but unexpected for an apartment on a third storey.

GRAÇA APARTMENT
Lisbon, Portugal
October 2015 – May 2016

STATUS:
Private Commission; Built

PROJECT TEAM:
Filipe Magalhães
Ana Luisa Soares
Ahmed Belkhodja
Clara Pailler
Mariana Silva
Lera Samovich

LINK:
FALA atelier

PHOTOS:
Fernando Guerra (FG+SG)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.