architectesassoc.

BRUSILIA

- Brussels - Belgium

This extension of the existingBrusilia Tower (built in 1969), sitting on the border of the Josaphat Park, is an attempt to fill the 35–story voidleftwhenitstwintowerwasneverconstructed. Complete rehabilitation of the site consists of carefully-scaledbuilt and un-built masses and their articulation, visual links betweensurroundinglandscape and public / semi-privatespaces, strategicpositioning of entrances (principal and secondary) and of all horizontal distributions (coveredgalleries, gangways,…).

On the calmveryresidential rue Voltaire, a first low-lyingwingrecreatesstreetalignment. Then set back, a second 9-level winghingesitself onto the first throughitstwo-story main entrance, directlyconnected to a semi-public coveredgallery running along the whole of the back façade, offeringglimpses (of gardens, neighbors, and sky) left and right and upwards as itgoes. The taller volume, offeringgenerousterraces on itsentiresouth façade, creates transition between the traditionalurbanfabricbelow, and the imposing 1960s icontoweringabove. Perceived as twogently-folded white prisms, the two volumes lay the boundaries of a semi-privategardenfacing the park.

A heavilyinsulated skin, carefuldetailingavoiding thermal bridges, and up-to-date heating and ventilation systemsincluding dual-flow ventilation all contribute to the highenergyefficiencyobtained. Rainwater recovery, green roofs, and indigenousplantingbringadded value to the affordablehousingproposed.


Credits:

Adress :Avenues Louis Bertrand and Voltaire – 1030 Brussels

Client :BPI sa

Year : 2001-2013

Budget : 10 818 000 € HTVA

Structural ingeneer :Setesco

Technicalengineer :S.T.D. Consulting

Photograph: architectesassoc. and Renaud Callebaut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *