Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas

LA REMUNTA

- Hospitalet de Llobregat - Spain

The project saw the restoration of part of the former army barracks, dedicated to horse breeding, at La Remunta in Hospitalet de Llobregat, Barcelona. In agreement with the City Council, part of the enclosure has been converted to a public park and sites earmarked for the development of housing blocks. All remaining buildings on the site are protected.

The old barracks consist of six building, four of which were the subject of this project. Building 1 included stables and a soldier’s mess on the ground floor and a dormitory for soldiers and officers on the first floor. Buildings 3 and 4 are single storey, used only for horses. Building 5 was an infirmary and laboratory. The two other buildings that were not part of this project, an old farmhouse and Building 2, will be separately developed as a nursery.

The future use of the buildings is as yet unknown. The aim of project was to ensure the buildings were restored and protected from further dilapidation while a use compatible with the public park is found. Non-protected buildings have been demolished and removed from the site, new roadworks have been completed and the park is already open to the public.
The consolidation and rehabilitation of the existing structural elements has been the project main guideline, in addition to the preservation of the most characteristic elements of its initial function of breeding horses. It is also taken in account the maintenance of the elements in good conditions to ensure they are compatible with common uses overloads.

Underpin foundations have been avoided and perimeter walls have been introduced to strengthen the highest parts.

As for the façades, the aim of the project was to restore the original finish, a plastering lime mortar and mineral silicate paint. The damaged or badly stick coating is removed. The joinery and decorative elements, especially windows’ frames and cornices, have also been rebuilt. The frames, which were substantially modified, are redone and they have recuperated the original material, pine wood.

The roofs have been fully rebuilt, maintaining the existing trusses and beams. Thermal insulation has been introduced in some sections, using sandwich panels with wood shavings. Most of the existing tiles have been recovered from the demolition, in order to keep the roof’s original appearance. Inside the building, interior partitions and ceilings have been demolished and finishes, tiles and superimposed banisters have been removed.

Original floors have been kept, as well as some old troughs and animal’s feeders, as an explanation of the building’s initial function.  Side entrances and service access points are created in the blind side façades. A window is also built in the first floor’s upper corner to avoid the blind façade’s aspect.

Data:

Architects: Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas

Location: Parc de la Remunta, L’Hospitalet de Llobregat

Promoter: Consorci per a la Reforma de la gran Vía de l’Hospitalet

Construction company: CRC obras y servicios

Collaborators: Toledo-Villareal AT, STATIC Ingeniería, César Díaz

Photography: Adrià Goula

Start of the work: November 2015

End of the work: July 2016

Surface: 3.042 m2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.