estudi08014 (Adrià Guardiet, Sandra Torres)

Therapeutic Center in Terrassa

- Terrassa - Spain

Refurbishment of a ground floor located in the neighborhood of Ca n’Aurell, in the city center of Terrassa, close to Barcelona.

The building is from 1925 and highlights its reinforced concrete structure, very innovative for its time, with spans up to 10 meters. However, the successive transformations of the space over the years have hidden the original structure after a chaotic superposition of partitions and false ceilings.

We must segregate the space into two premises with independent accesses. The main one, with a surface of about 180sqm, is a workspace for psychologists that includes, on the one hand, an area with private consultations and, on the other, an open space to develop activities for groups: workshops, conferences, exhibitions, etc. The second premise, about 50sqm, is for renting.

The project is basically conditioned by the lack of natural light and a very tight budget, of around €500/m2.

The proposal is organised into four functional areas that define a sequence of chained spaces:

1 The first one is an outdoor covered space without specific use through which you can access both premises. It is conceived as an extension of the street that defines a gradual transition between exterior and interior. An ‘intermediate space’ suited to our climatic and cultural environment.

2 The second area is a single open space of 35sqm with a free height of 4.40m where to develop activities for groups: dining room, workshops, talks, circulations, waiting room, etc.

3 In the third area the services are placed: a kitchen diner, an adapted toilet and a storage room, which are connected through a low-ceiling corridor. This area has a different materiality from the rest of the project in order to remark its

4 In the fourth area, at the back, the consultations are located: seven offices organised around a central space located under a skylight. An archetypical central plan formed by a set of rooms located around a void that provides light and ventilation.

The new ceramic walls, 2.20m high, are painted white to enhance the natural light. From 2.20m up, the walls are completed with pine wood frames and glass in order to bring the light to all the rooms.

A series of passive strategies in order to reduce energy consumption are defined. Hot air in the consulting area is evacuated by the ‘chimney effect’ through a forced extraction located in the skylight.

site - Ca n'Aurell, Terrassa (BCN)

surface - 240m2

budget - €120,000

project - November 2016 - April 2017
construction - April 2017 - October 2017

authors - estudi08014 (Adrià Guardiet, Sandra Torres)

structure consultant - Xavier Gimferrer

services consultant - Silvia Ros

contractor - Zenlet (Josep Font)

client - Espai Gut

photos - Pol Viladoms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *