CREUS e CARRASCO architects

Vello Cárcere

- Lugo - Spain

Vello Cárcere

Take advantage of the idea of ​​opening a jail, cell space and discipline to the public, subverting the principles of surveillance and custody in search principles, showing and appreciating cultural and social values.

Propose an open compartmentalization, working each of the spaces in a flexible manner with degrees of openness and intervention related to the uses. Observation, dialogue and interaction as new premises and qualities for spaces that, in this building, in contrast with the original control and security, acquire a unique communicative and expressive force. The interpretation of the building under this optics allows intervening in the Old Cárcel Building almost without touching it, taking advantage of it integrally, recovering part of its original state, now conceived as a relationship, experimentation, information and exchange itinerary, between polyvalent spaces dedicated to art and culture with many possibilities of travel, stop, shortcut and cross vision. This is the identity of the whole that places it as a unique facility in the context of the European Union and which is implicit in its recovery as a reference image of an urban environment that should be clearer and more free: observatory of the city.

Change this criterion of acceptance and enhancement of the cellular space in the case of the Old Service Building of the prison (later module) and in the Judicial Building (today headquarters of the Local Police and access module), where the successive transformations suffered inside they lead to a deeper and structural intervention that allows, in a first case, maintaining its volume, distributing it in a unitary way for the use of the archeology service, and in the second, maintaining its facades, converting it into the main space of welcome, placing in the most public uses of documentation and information, auditorium and, on its cover, with a view of the wall and the city, the interpretation space of gastronomy.

Use the great value of the void as a space of rest and memory, both of the visual axes and route through the building, and of the courtyards and perimeter, conceiving its whole as an infrastructure network built with the same texture that multiplies the possibilities of access, allows different sectors that can come to encompass different uses, and at the same time, provide independence, not only to each of the buildings, but also to the main collective use spaces such as the auditorium, library, terrace-restaurant, multipurpose room, seminar rooms or cinema room; all of them, in some way, with external projection and links, with the city.

Finally, propose a joint management of this part of the city, marking the pedestrian preference of the area through the conception of the street Anxo López as a boulevard / tree-lined walk, the proposal of unification of stone pavement in the space around the prison and the bus station and the treatment with compacted earth in the square in search of a careful action of cleaning elements, interpreting the historical image of the space of relationship between the prison and the door of the wall (Bishop Izquierdo), returning protagonism to the trees as spatial definers, both in the environment of Soto Freire street and in the continuity proposal of the boulevard.

 

Data:

Location: Lugo, Spain

Typologie: Rehabilitation

Commitment: Concello de Lugo

Date Project: October 2009

Completion: March 2017

Useful Surface: 2725,85 m2

Exterior Surface: 1060,15 m2

Builded Surface: 3766,11 m2

Architects: Covadonga Carrasco, Juan Creus (CREUS e CARRASCO architects)

Collaborators: Belén Salgado, Bárbara Mesquita, Laura Coladas, Nuria Casais, Cristina Canto, Elisa Moreira, Celsa Pesqueira, Sara Escudero, Alicia Balbás, Elena Junquera

Structure: Félix Suárez Riestra

Installations: Isabel Francos Anllo

Measurement: José Luís García

Archeology: Francisco Hervés

Materials: Existing and metallic wooden structure / Wood and aluminum joinery / Wood and metal floors Oak, marble, granite and epoxy resin / Flooring slate and Iroko wood cover / Steel round railing and electrowelded mesh

Photograph: Luis Díaz Díaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.